Fjalar Åsten

DUMARILEGENDA STADISTA

Hiffataan, että vuosisadan vaihtuessa 1900–luvulle oli pilleri tullut Suomeen. Dumarihistoriikissa saatiin skulata aina vuoteen 1929, kun tapahtu sellast´, että erääseen Stadilaiseen työläisperheeseen födas kloddi, 8:s huhtikuuta. Mestana oli gamla Kättäri.

Kloddi blutattiin Rafael Fjalariksi ja häntä alettiin skiijaa iisisti vain Fjalleksi. Siin´ vaiheess´ ei poppoon fossiilitt, saatikka kloddi ite hiffannut, mitä seuraavan 80 kybä vuoden aikana tulee tapahtuu. Fjallen budjas´ skidiajan Valkassa eli Vall Gårdenissa, Somerogatanilla aina yli parikybäseks´ saakka fossiiliensa hyväss´ hoivassa. Vasta kun Fjalle tällas ja retkahti Pirkkoon, niin he löivät hynttyyt yhteen.

DUMARIURA ALKOI

Vuoden 1955 kesiksellä Fjalle, vilkkaana snadina sloddina finnas vegeen futisdumari kursseille. Legenda skroppaa, ett´ sen ajan dumaritasoa ei Fjalle dikannut ja futis kaipas´ Fjallee. Eka matsi grisattiin fiinisti Hyvinkäällä. Matkaa tsörattiin ekaksi stokella Hyvinkään assalle ja loppu skutsin keskelle kentsulle dallaamalla. Matsi oli viistoist’ kesästen kloddien, muistaakseen HyPs–Pallopojat Stadista.

Täst´ starttasi tuhansien ja taas tuhansien matsien määrä dumarina ja kun muistetaan, ett´ messiin liitty myöhemmin nyyana lajeina niin pilleri, handis kuin kaukiskin. Yhteenlaskettua matsimäärää on vaikea hiffaa, mutta ollaan lähell´ 10 000:tta matsia, ellei ylikin. Lisäks´ ku muistetaan, ett´ matsimäärätkin ovat olleet suhtees´ ennen vähäisempii kuin nykyaikana, on se todell´ fiini saavutus. Uransa vikan matsin Fjalle grisas Stadissa, Talin Urheilupyhätössä. Matsi oli futiksen ns. pikkukentsun harrastesarjaa ja oli vuos´ 2001.

PELAAJA JA SEURATOIMINTA

Vähän dumariuraa aikaisemmin alkanut pelaajaura futiksen puolelt´ jatku edelleen, sekä pillerikin tuli vakkaristi messiin ja myöhemmin seuras´ handis ja kaukis. Myös erilainen seura ja koulutustoiminta oli tärkeässä osassa ja Fjalle muistetaankin monist´ jengeistä, kerhoista ja yhdistyksistä, niin HPS:stä, Töölön Vesasta, UPI:sta, HEK:stä, SPL:ää ja SPL:n Hgin piiriä, handista, kaukista, SJPL:ää sekä SJPL:n Hgin piiriä unohtamatta.

Mainita pitää myös, ett´ Fjalle on osallistunut 48 kertaa pääsarjatason dumarimarikursseille pillerissä! Tämän päälle muut lajit liitto ja piirikoulutuksineen, bamlataan noin kolmensadan kerrast´ kaikkiin koulutustilaisuuksiin. Tähän vois´ todeta, ett´ mistä löytyis´ ketään toista, joll´ olis´ vastaavat ansiot, saavutukset ja koko elämäntehtävä omistautuneena dumaritoiminnalle? Se määrä, mitä Fjalle on duunannut kaikkien dumarien hyväks´ noin kuudenkybän vuoden aikana, on aivan käsittämätöntä. Samoin, kun katsoo hänen ansiomerkkiluetteloa, voi vain todeta, ett´ muutamalla yhdistyksellä taitaa olla jo brenikat finaaliss´.

Pillerissä Fjalle sai Kultaisen Pillin 14.10.1995. Erikoista on, että Fjalle ei ole ollut koskaan JVek:n jäsen. Syynä on, ett´ jäsenoikeus on ollut vain aktiivisilla pääsarjatason dumareilla. Siit´ huolimatta Fjalle on duunannut erittäin arvostettua ja ansiokasta duunia myös JVek:n jäsenistön hyväksi koko kerhon voimassaoloajan.

Fjalar Åsten

Kuva 1. Fjallen 80 v. juhlat Pasilan Urheilutalo. HEK:n kunniapuheenjohtaja ”H.L” Tuominen ja Fjallen pitkäaikaisin dumarikollega vuosien takaa, Pentti ”Pena” Rautiainen, luovuttavat Fjallelle muistolahjan onnittelupuheen kera. Fjalar Åsten on kuvassa keskellä. Kuva: Harri Järvinen 14.4.2009.