Timo Keltanen ja Eero Aho

Tutuimmilta nimiltään Ponde ja Dino olivat 1980–90 luvun suuria ja menestyneimpiä erotuomaripersoonia jääpallossa sekä jalkapallossa. Ponde pelasi aikoinaan jalkapalloa Gnistan:n maalivahtina ja uran loputtua v. 1978 aloitti tuomaroinnin jalkapallon puolella ja siirtyen myös seuraavana vuonna jääpallon pariin. Ponden ura eteni nopeasti, sillä hän nousi 1982 SM sarjaan ja kansainväliseksi v. 1984.

Dino pelasi 1970 luvulla Töölön Wesan ja Soccerin riveissä jalkapalloa Ponden tavoin maalivahtina. Erotuomariura alkoi Soccerin aikoihin v. 1972 jalkapallossa ja jääpallo tuli mukaan kuvioihin vuonna 1979. Dinon ura eteni jääpallossa samaan tahtiin kuin Pondenkin ja heistä muodostui erottamaton pari jääpalloerotuomareina usean vuoden ajan. Siirtyminen vuonna 1988 kolmen erotuomarin systeemiin hajotti parivaljakon.

Ihmistyyppinä Ponde ja Dino ovat toistensa vastakohtia. Ponde oli kaksikosta suorasanaisempi, räväkämpi ja pyrki sanomaan aina sen viimeisen sanan, kun Dino oli taas mietteliäämpi, perusteellisempi ja hiljaisempi. Heitä kuitenkin yhdisti samanlainen ajattelutapa erotuomarin toimintatavoissa kentällä. Se teki heistä ehkä parhaimman ja suosituimman erotuomariparin jääpallokentillä kautta aikain maailmalaajuisesti. Heidän erilaisuutensa täydensivät toisiaan ja siitä muodostui heidän vahvuutensa.

Molemmilla on myös historian kirjoissa harvinainen tupla, eli heidät molemmat ovat palkittu vuoden erotuomareina niin jalkapallossa kuin jääpallossa. Lisäksi jääpallossa heidät on palkittu vuoden linjureina.

DINO (Timo Keltanen)

Dinon yksi upeimmista kohokohdista oli poikien EM kisat jalkapallossa vuonna 1988, Espanjassa. Turnauksessa Dinon viimeisemmäksi otteluksi muodostui Länsi Saksan ja Itä-Saksan kohtaaminen pronssiottelussa. Itä-Saksa lopulta vei pronssimitalit rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Jalkapallossa se oli Saksojen välinen viimeinen kohtaaminen. Lopun me muistammekin Berliinin muurista ja sen historiasta. Dino valittiin vuoden erotuomariksi jalkapallossa vuonna 1988 Suomen Palloliiton toimesta ja jalkapallon Valioerotuomarikerho, VEK12 palkitsi Dinon vuoden erotuomarina vuonna 1998. Sadannen liigaottelunsa Dino tuomitsi samana vuonna, 1.8.1998. Kiihkeässä paikalliskamppailussa olivat vastakkain PK 35 ja FinnPa Helsingistä. 12 VEK, Jalkapalloerotuomareiden Valioerotuomarikerho

Dinon kansainvälinen ura jalkapallossa alkoi vuonna 1987, mutta loukkaantuminen katkaisi sen vuonna 1990. Dino palasi taas vuonna 1993 mukaan ja viimeisen ottelunsa hän tuomitsi vuoden 1996 syksyllä.

Jääpallossa Dinon uraan mahtui noin 300 erotuomaritehtävää kansallisella pääsarjatasolla aina finaaleita myöten. Kansainvälisellä uralla Dino tuomaroi kuudet miesten MM kisat alkaen vuoden 1989 Neuvostoliiton kisoista. Siellä pelattiin ensimmäisen kerran sisähallissa MM kisat. Seuraavat kisat olivat vuoden 1993 Norja, v. 1995 USA, v. 1997 Ruotsi, v. 1999 Venäjä ja v. 2001 Suomi, Oulu. Lisäksi Dinon erotuomariuraan mahtuu useat nuorten PM ja MM kisat kaikki ikäluokat mukaan lukien.

PONDE (Eero Aho)

Ponden kansainvälinen ura alkoi jalkapallossa vuonna 1985. Kansainvälisiä otteluja hänelle kertyi lähes 40 ja uran ehdottomana huippuna oli naisten EM-finaali Norjassa vuonna 1987. Se oli ensimmäinen kerta Suomen historiassa, kun suomalainen erotuomari tuomitsi kansainvälisessä jalkapallossa, jonkin tason, arvokisojen finaaliottelun. Toinen ikimuistoinen tapahtuma osui vuodelle 1991 Kreikassa. Ponde sai kunnian tuomaroida Välimeren Kisojen finaalin, jossa vastakkain olivat ikuiset kiista ja riitakumppanit Kreikka ja Turkki. Ottelu pelattiin ikäluokassa alle 23 vuotiaat ja tunnelma täpötäydessä katsomossa oli sanoin kuvaamaton. Pelin aikana mm. kreikkalaiset katsojat heittelivät kolikoilla yms. turkkilaisia pelaajia.

Kansallisella tasolla erotuomariura alkoi vuonna 1978 edeten aina vuosi per sarjataso luokkaa. Dinon tavoin Ponden uraan mahtui mm. Suomen Cupin finaaliottelu. Erotuomariura jalkapallossa kesti 143 pääsarjatason ottelua.

Ponden kolmas ikimuistoinen erotuomaritapahtuma oli Suomen olosuhteissa harvemmin pelattu Sharity Shield ottelu vuonna 1986 Helsingin Olympiastadionilla. Ponde toimi ottelussa rajamiehenä. Ikimuistoiseksi ottelun tekee, että ottelutapahtuman yhteydessä hän pääsi tapaamaan muuatta jalkapallolegendaa, nimittäin itse Peleä.

Jääpallossa Pondelle tulee ensimmäiseksi mieleen miesten MM kisat v. 1993 Norjassa. Kisat pelattiin Hamarin uudessa sisähallissa ja se oli uutta monellekin erotuomarille. ”Ei tarvitse pitkiä kalsareita” totesi Ponde mennessään halliin. Myös USA:n järjestämät kisat vuonna 1995 ovat jääneet Ponden mieleen, sillä olivathan kisat historian ensimmäiset ison meren takana.

Kansalliseen uraan Pondelle mahtuu lukematon määrä muistoja. Parhaiksi muistoiksi Ponde toteaa automatkat SM sarjan aikana Rovaniemelle Dinon kanssa. Niistä ei tunnelmaa ikinä puuttunut. Ponde toimi erotuomarivaliokunnassa 1990 luvulla usean vuoden ajan. Hän vastasi koulutuksesta ja toi uusia ideoita erotuomaritoimintaan. Vuoden 1988 jälkeen, kun siirryttiin kolmituomarisysteemiin, voidaan todeta Ponden olleen yksi sen ratkaisevista kehittäjistä ja kouluttajista idean perille viemiseksi. Ponden vankka tieto taitotaso jalkapallon puolelta kolmikko työskentelystä auttoi suuresti monia erotuomareita jääpallon saralla ymmärtämään asiat ja siirtyminen kolmikko työskentelyyn helpottui huomattavasti.