Vuosien takaa

1986–1987

Jääpallokauden lähestyessä Suomen Jääpalloliiton erotuomarivaliokunta oli valinnut Seinäjoen kurssipaikakseen. Uuden yhdistyksen, Vek:n (myöh. JVek), historian ensimmäinen vuosikokous pidettiin kurssien yhteydessä siellä.

Kokoontumispaikkana oli hotelliravintola Sorsanpesä ja elettiin lokakuun kymmenettä päivää. Paikalle olivat kutsutut 19 SM sarjan erotuomaria. Kokous sujui välillä kiihkeissäkin tunnelmissa ja mm. puheenjohtajaa vuodelle 1986 valittaessa Arvi Mäki ehdotti Luttista, joka kieltäytyi. Ahon Eero ehdotti edelleen, että Luttinen valittaisiin puheenjohtajaksi, mutta Luttinen kieltäytyi toistamiseen. Esko Partanen ehdottaa taas Bastmania, mutta hänkin kieltäytyy. Aho jatkaa ehdottamalla Ruutun Teuvoa, joka myös kieltäytyy kunniasta ja Partanen jatkaa siihen ehdottamalla kymmenen minuutin neuvottelutaukoa. Se hyväksyttiin yksimielisesti.

Tauon jälkeen valintaprosessi jatkui Partasen ehdotettua Luttista ja hän suostuu viimein valintaan. Erovuorossa olleen Jämsenin Raimo valittiin jatkamaan johtokunnassa. Jäsenmaksun suuruudeksi päätettiin yksimielisesti 30 markkaa.

1988–2000

Tauno Luttinen jatkoi puheenjohtajana kauden 1992 alkuun. Johtokunta jatkoi hyvää ja ansiokasta työtään hankkimalla yhtenäisiä varusteita kaikille, mm. erotuomarit saivat mustat kypärät ja erotuomarihousut. JVek:n suurimpina sponsoreina toimivat Tapiola ja Volvo.

Kerho sai toisen puheenjohtajansa Tauno Luttisen vetäydyttyä vuonna 1992 ja tilalle nousi Timo Keltanen Helsingistä. Kahden toimintakauden jälkeen vetovastuun otti vuodeksi Tuomo Fasta Helsingistä. Tuomon toimintakauden jälkeen JVek:n johtoon valittiin Porvoon Johan Söderberg. Johan toimi puheenjohtajana neljän kauden ajan. JVek liittyi vuonna 1995 juuri perustetun Suomen Erotuomarienliiton jäseneksi (SEL).

JVek:stä Taavi Sulander oli mukana perustamassa SEL:a ja JVek sai erikoisaseman liittyessään siihen. Muut jäsenet olivat lajiliittoja. JVek:n sponsoripuolella jatkoivat Tapiola ja Volvo, joka muutti myöhemmin nimensä Biliaksi. Vuosikymmenellä tapahtui paljon asioita ja muutoksia mm. jääpallosääntöihin. Suurimmaksi puheenaiheeksi nousi erotuomari Tapio Siniaallon (Oulu) lahjontayritys Venäjällä Eurooppa Cupissa.

Vuoden 1995 aikana JVek ja Jääpalloliiton erotuomarivaliokunta perustivat yhteisen erotuomarimerkin jäsenistölle. Nimeksi merkille tuli Kultainen Pilli ja sen kriteeriksi tuli vähintään kymmenen vuoden aktiivinen erotuomaritoiminta pääsarjatasolla. Ensimmäiset merkit luovutettiin syksyllä 1995 Valioerotuomareiden syyskokouksessa.

2001–2002

Syksyllä ennen sarjakauden avausta Ilkka Vainikka (LPR) kävi kovia neuvotteluja seurojen kanssa palkkioasioista, sekä muusta toimintaan liittyvistä seikoista. Erotuomaripalkkiot saatiin hiukan nousemaan, mutta pahin takaisku tuli, että matkaottelujen määrää rajoitettiin. Lähtökohtaisesti ottelut tuomittaisiin ns. kotipaikkakunnan erotuomareilla. Tämä aiheutti paljon närää tuomarikunnassa, kun toiset erotuomarit joutuivat tuomitsemaan saman joukkueen pelejä useasti peräkkäin. Myös lakko asiaa väläyteltiin ja lopuksi se olikin lähellä, vain päivää ennen kauden alkua Vainikka pääsi sopimukseen seurojen kanssa ja kausi pääsi alkamaan ajoillaan. Kauden aikana ja sen jälkeenkin tuli asiasta kovaa kritiikkiä, niin pelaajilta, kuin erotuomareilta asiasta.

2002–2003

Kausi alkoi siitä mihin edellinen kausi loppui ja erotuomarit vihelsivät ”kotipelejä” pääasiassa. Kritiikki kauden alusta jatkui ja oli osittain kovempaa kuin edelliskaudella. Erotuomareiden lopettamispuheita alkoi ilmaantua, mutta onneksi ne jäivät vain puheeksi. Kausi saatiin vietyä läpi, eikä kukaan erotuomari lopettanut toimintaansa kesken kauden. JVek:n johtokunnasta jäsen Terho Piirala (Hki) erosi kesken kauden ja tilalle tuli Harri Järvinen.

2003 – 2004

Tammikuun puolenvälin tietämillä JVek:n johtokunta lähestyi seuroja uusissa sopimusneuvottelu asioissa. Seurojen kiinnostus asiaan oli erittäin huono, sillä minkäänlaista kiinnostusta ei ollut. Asia jätettiin toistaiseksi ja päätettiin yrittää uudelleen kauden loppupuolella. Maaliskuun aikana JVek alkoi uudistaa yhdistyksen sääntöjä ja Harri Järvinen laati päivitetyt säännöt johtokunnan avustuksella saaden asiantuntija apua Sulanderin Taavilta. JVek:n syyskokouksessa käytiin keskustelua myös lähestyvän kaksikymmentä vuoden merkkipäivänkunniaksi, että voitaisiinko perustaa kerholle kunniapuheenjohtajan ja kunniajäsenten toimenkuvat. Harri Järvisen ehdotus kaatui lopulta Miikka Poikselän ja Juha Vuorenmaan kovaan vastustukseen ja ehdotus jäi siihen.

Kauden Bandyliiga finaalissa kohtasivat OLS, Oulusta ja ToPV, Torniosta. Tuomarikolmikkona Vainikka (LPR), Sulander (Hki) ja Poikselkä (Espoo). Pronssipeliin joutuivat HIFK Helsingistä ja WP-35 Varkaudesta. Pelin tuomitsivat Kaj Wallen, Harri Järvinen ja Veijo Vainio.

Vuosien takaa - JVek
Kuva. Neuvottelut menossa. vas. Pekka Anttinen Botniasta, Faruk Salavat Hgin piiristä,
Eero Aho JVek:n edustajana ja Ilmo Viitanen JPS:sta. (Kuva: Harri Järvinen)

Loppukesästä 2004 erotuomaripalkkioneuvotteluja jatkettiin Harri Järvisen (Hki), Eero Ahon (Hki), Pekka Anttisen (Hki) ja Ilmo Viitasen (JPS) toimesta Helsingissä, ravintola Wegassa Oulunkylässä. Neuvottelujen tuloksena päästiin yhteisymmärrykseen lopulta helposti. Eero Ahon oli tarkoitus esittää neuvottelujen yhteenveto liiton syyskokouksessa, mutta Jääpalloliitto esti kuitenkin ehdotuksen ja suunnitelmien esittämisen, vaikka asia oli viety jo kevätkokouksen myötä syksyn kokouksen esityslistalle.

2004 – 2005

Valioerotuomareiden kurssit pidettiin Tallinnassa.

Samaan aikaan olleessa syksyn vuosikokouksesta kantautuneiden tietojen myötä ei erotuomareiden asiat aluksi hyvältä näyttänyt. Kurssien ohessa Tallinnassa käytiin kovaakin keskustelua niin palkkioista, kuin ”kotituomareista”. Lopulta JVek:n puheenjohtaja Ilkka Vainikka pääsi Jääpalloliiton neuvottelijoiden kanssa yhteisymmärrykseen ja hyväksyi palkkioasiat. 2006–2007 Valioerotuomarit kokoontuivat ETV:n johdolla Helsinkiin, Hotelli Olympiaan. Tapani Tähtikunnas ETV:n puheenjohtajana oli uusinut koulutusohjelmaa ja kurssit onnistuivat hyvin. Koulutuksessa oli ensimmäistä kertaa myös esiintymistaitoa ja kuntotestit juostiin Eläintarhan legendaarisella urheilukentällä. Suomen Erotuomareidenliitto ry. järjesti ensimmäisen kerran palloilulajien huippuerotuomareille järjestettävän kaksivuotisen koulutuksen Suomen Urheiluopistolla. Koulutukseen hakivat ja valittiin JVek:n jääpalloerotuomareista Petri Kuusela (Tornio) ja Mika Mutanen (Oulu). Harri Järvinen toimi kurssin vetäjänä Laaksosen Hannun (jääkiekko) kanssa.

2007–2008

Valioerotuomareiden kurssipaikaksi oli valittu Leppävirta, Varkauden kupeessa. JVek:n johtokuntaan valittiin puheenjohtajaksi jatkamaan Petri Kuusela (Tornio). Jäseniksi valittiin Jyrki Rekilä (Oulu) ja Mika Mutanen (Oulu). Erotuomarivaliokunnassa olivat puheenjohtajana Tapani Tähtikunnas (Ylöjärvi), Ilkka Vainikka (LPR) ja Fjalar Åsten (Hki).

2008–2009

Valioerotuomareiden kurssit pidettiin ensimmäistä kertaa Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä. Ensimmäistä kertaa kurssit alkoivat jo perjantaina iltapäivällä. Silloin myös pidettiin JVek:n vuosikokous.

Kokouksesta muodostui pitkiin aikoihin vanhan ”hyvän ajan” kokous ja se jatkui noin puoleen yöhön saakka. Petri Kuusela jatkoi puheenjohtajana, sekä jäsenistöksi muodostui edellisvuoden kokoonpano Rekilän Jyrkin (Oulu), Juha-Matti Kanniaisen (Oulu) ja Mika Mutasen (Oulu) muodostamana.

Tapani Tähtikunnas (Ylöjärvi) jatkoi ETV:n puheenjohtajana jäseninään Ilkka Vainikka (LPR) ja Fjalar Åsten (Hki). Kulunut kausi oli raskas erotuomareille erilaisine vastoinkäymisineen. Kauden jälkeen Pontus Oinonen (Hki), Aapo Huovila (Hki), ja Juha-Matti Kanniainen (Oulu) lopettivat viheltämisen kauden jälkeen.

Kauden jälkeen myös Lasse Ropponen (Varkaus) ilmoitti pitävänsä taukoa viheltämisestä ainakin jonkun aikaa. Harri Järvinen teki paluun liigapeleihin, auto-onnettomuuden jäljiltä linjurina kauden viimeisellä kierroksella Kamppareiden ja ToPV:jen välisessä ottelussa Mikkelissä.

2009–2010

Valioerotuomareiden kurssit pidettiin toistamiseen Vierumäellä, Suomen Urheiluopistolla. JVek sai kokouksessaan uuden johtokunnan, kun viime vuosina puheenjohtajana ollut Petri Kuusela (Tornio) siirtyi Jääpalloliiton Liittohallitukseen ja näin ollen tuli jääviksi jatkaa puheenjohtajana.

Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Mika Mutanen (Oulu). Jäseniksi valittiin erovuorossa olleen rahastonhoitaja Jyrki Rekilän (Oulu) tilalle Keijo Siniaalto (Oulu) sekä Tero Tuhkanen (Mikkeli) ja Antti Malaska (Hki).

JVek:stä oli aikaisemmin syksyllä valittu Jääpalloliiton Erotuomarivaliokuntaan Harri Järvinen ja Ilkka Vainikka. Erotuomarivaliokunnan puheenjohtajaksi oli valittu entinen huippuerotuomari ja JVek:n jäsen Timo Keltanen.